top of page
FE37A366-819D-4966-9E6C-1FD5AC77AFDB_1_2

«H αφήγηση μιας ιστορίας είναι ζωτικής σημασίας. Το να αφηγούμαστε αλλά και το να μας αφηγούνται είναι λειτουργίες που μας κρατούν ψυχικά ζωντανούς. Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει με ιστορίες και έχει την ελευθερία να ξετυλίξει τις δικές του ιστορίες  θα έχει, στην πορεία της ζωής του μια, όλο και πιο, σταθερή αίσθηση εαυτού. Ένας άνθρωπος που έχει ακούσει ιστορίες αλλά και που έχουν ακούσει τις ιστορίες του, θα καταφέρει να έχει εμπιστοσύνη στους γύρω του, στον εαυτό του,  θα σέβεται τον χώρο τον δικό του αλλά και των άλλων. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία 

αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς τόπους ώστε να ζωντανέψουμε, να διερευνήσουμε, να αφηγηθούμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει την ψυχική μας σκευή»

                           Σουζάνα Παπαφάγου

Σπούδασα στην Ιταλία, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, σε πενταετές πρόγραμμα Αναπτυξιακής Ψυχολογίας με Κατεύθυνση Πειραματική/Κλινική Κοινωνική.

Επέστρεψα στην Ελλάδα έπειτα από 7 χρόνια (αφού ολοκλήρωσα  μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην οικογενειακή θεραπεία και την απαιτούμενη πρακτική) και ξεκίνησα πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.

Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες στο πλάι σπουδαίων αναλυτών. Από το 2010 συνεργάστηκα με το Αιγινήτειο νοσοκομείο, ενώ από το 2014 παρείχα υπηρεσίες ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας ως το 2021.
Παράλληλα με όλα αυτά ξεκίνησα να εργάζομαι στο γραφείο μου το 2007 με ομάδες οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία » παρουσιάζω βιβλία μέσα από την ματιά της θεραπεύτριας.

Τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο για μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «ο Πολυπόδαρος έχασε τα παπούτσια

του!» (εικόνες Μενέλαος Κουρούδης ).

bottom of page