Θεραπεία Ζεύγους

StoryTellingHumans

Η ερωτική σχέση χαρακτηρίζεται από βαθιά πολυπλοκότητα, αφού δυό άγνωστοι άνθρωποι, με διαφορετικά βιώματα, συναντιούνται και καλούνται να ταιριάξουν, ενόσω στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν, εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζουν ανάγκες και επιθυμίες τους μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που βιώνουν.

Στο γραφείο παρατηρώ πως είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο άνδρας ή η γυναίκα σύντροφος να νιώθουν πως η σχέση τους έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, πως οι συναισθηματικές τους ανάγκες δεν καλύπτονται πια ή ίσως δεν καλύφθηκαν ποτέ. Η σεξουαλική απομάκρυνση, η αδελφοποίηση των συντρόφων είναι φαινόμενα που προκαλούν συναισθήματα φόβου, άγχους και πανικού στους συντρόφους.

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα θέματα που ένα ζευγάρι φέρει, βλέπουμε συχνά την έλλειψη επικοινωνίας, που ενδέχεται να απεικονίζεται τόσο στη συναισθηματική όσο και στη σεξουαλική απομόνωση των συντρόφων. Ακόμη, μια απιστία σεξουαλικής ή συναισθηματικής φύσεως γίνεται συχνά η αφορμή για να ζητήσει ένα ζευγάρι τη βοήθεια ειδικού.

Ένα ζευγάρι μπορεί να επισκεφτεί το γραφείο του ειδικού θέλοντας να διευκολύνει την πορεία του προς το χωρισμό. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς ένα ζευγάρι το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία χωρισμού μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπεία ζεύγους.

Λαμβάνοντας όμως υπ’όψη το ότι ο χωρισμός από μια σχέση στην οποία οι σύντροφοι έχουν επενδύσει συναισθηματικά, συχνά βιώνεται ως πένθος, αντιλαμβανόμαστε πως κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι σύντροφοι θα μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα της απώλειας και να πορευτούν μαζί προς την αποδοχή.

Στις περιπτώσεις που το ζευγάρι έχει αποκτήσει παιδιά στην πορεία της σχέσης του, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να επεκταθεί σε οικογενειακή θεραπεία λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄όψη τις συνέπειες του χωρισμού για την ψυχική ωρίμανση των παιδιών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πως θα προστατευτεί η συναισθηματική τους ισορροπία μέσα στα πλαίσια αλλαγών που θα επέλθει και στη δική τους ζωή.

Ο κάθε ένας από τους συντρόφους που αποφασίζουν να δουλέψουν τη σχέση τους στο χώρο ενός ειδικού, θα έχει την ευκαιρία να κοιτάξει πίσω στο χρόνο και να αναγνωρίσει τα μοτίβα που ενδεχομένως κουβαλά από τις σχέσεις που βίωνε ως παιδί στην δική του οικογένεια καταγωγής. Είναι συχνό φαινόμενο ένας σύντροφος να διαπιστώνει μέσα από τη θεραπεία ζεύγους πως επαναλαμβάνει ακούσια το γονεϊκό πρότυπο σχέσης με ένα τρόπο δυσλειτουργικό για τη δική του σχέση.

Ή ακόμη οι σύντροφοι ενδέχεται να μένουν εγκλωβισμένοι στον τρόπο που οι γονείς τους διαπαιδαγώγησαν τους ίδιους, χωρίς να δίνουν το περιθώριο στη σχέση τους να βρει ένα νέο, κοινό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στην οικογένεια. Το θεραπευτικό δωμάτιο μπορεί να αποτελέσει για τους συντρόφους ένα ασφαλές μέρος για να εκφράσουν συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες που ίσως δεν εξέφρασαν ποτέ ή ακόμη να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη στην πορεία της σχέσης.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος θεραπευτής διασφαλίζει πως και οι δύο σύντροφοι θα έχουν το χρόνο να εκφραστούν χωρίς φυσικά να παίρνει το μέρος κανενός αλλά κυρίως χωρίς να αποφασίζει για τη σχέση αυτή καθώς βρίσκεται εκεί για να διευκολύνει το ζευγάρι στο ταξίδι του προς τη λήψη των δικών του σημαντικών αποφάσεων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η θεραπεία ζεύγους δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους να μιλήσουν και κυρίως να ακουστούν, να ξανασυστηθούν, να μάθουν δηλαδή τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, να επικοινωνήσουν ειλικρινά διεκδικώντας μαζί μια ποιοτική συναισθηματική επικοινωνία και μια ζωντανή σεξουαλική σχέση.