top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέα

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!


Ο Ν πέταξε κάτω το τετράδιο και άρχισε να το πατάει με το πόδι του φωνάζοντας ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ, εννοώντας πως δεν μπορεί να κάνει στρογγυλό το α. Εγώ πανικοβλήθηκα, θύμωσα, φώναξα και μετά θύμωσα και με τον συζυγό μου που δεν είχε υπομονή και άρχισε να του φωνάζει και εκείνος. Δηλαδή τι θα γίνει πιο μετά; είναι μόνο ένα γράμμα. Τι θα γίνει όταν θα πρέπει να κάνει τα μαθήματα του στο Δημοτικό; (Μαμά μικρού παιδιού 5 χρονών)

Ως γονείς, θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και συχνά εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουν σε ό,τι κάνουν.

Ωστόσο, τα παιδιά μας μπορεί να αρνηθούν να καταβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια για οτιδήποτε μετατραπεί σε έστω και ελαφρώς πιο δύσκολο.

Μια τέτοια στάση μπορεί να είναι απογοητευτική για τους γονείς, καθώς μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι θα πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί τους.

Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, μην απελπίζεστε.

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να παρακινήσετε το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.


1. Εστιάστε στην προσπάθεια και όχι στα αποτελέσματα.

Τα περισσότερα παιδιά που αρνούνται να κάνουν μια προσπάθεια συχνά αποθαρρύνονται και πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Επομένως, εστιάστε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί σας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δώστε του να καταλάβει ότι πρέπει να καταβάλει ένα ορισμένο επίπεδο προσπάθειας για να πετύχει αυτό που θέλει. Ενθαρρύνετέ το να θέτει προσωπικούς στόχους και επιβραβεύστε το για την προσπάθειά του και όχι για τα αποτελέσματα.


2. Δημιουργήστε ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί να κάνει θαύματα στο να παρακινήσει το παιδί σας. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον θετικό, στοργικό και απαλλαγμένο από αρνητικότητα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται άνετα και ασφαλές, κάτι που θα το ενθαρρύνει να δοκιμάσει νέα πράγματα χωρίς να ανησυχεί για αποτυχία.


3. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν διαλείμματα.

Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται καταπονημένα και αγχωμένα όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες εργασίες που απαιτούν πολλή προσπάθεια. Ενθαρρύνετέ το να κάνει διαλείμματα όταν αισθάνεται καταβεβλημένο και αποθαρρυμένο. Ένα διάλειμμα μπορεί να το βοηθήσει να επαναφορτιστεί και να επιστρέψει στην εργασία του με ανανεωμένη ενέργεια.


4. Προσδιορίστε τα ενδιαφέροντά τους.

Προσδιορίστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και ενθαρρύνετέ το να τα εξερευνήσει. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να βρει νέες δραστηριότητες ή χόμπι που του αρέσουν και να του δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Τέτοια ενδιαφέροντα μπορούν επίσης να το βοηθήσουν να χτίσει αυτοπεποίθηση και να τονώσει την αυτοεκτίμησή του.


5. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να αρνείται να κάνει μια προσπάθεια παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, τότε ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.


Μιλήστε με έναν αναπτυξιακό ψυχολόγο ή ακόμα και με τον δάσκαλο του παιδιού σας για να μάθετε την άποψή τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων ζητημάτων που μπορεί να προκαλούν τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να προτείνουν μεθόδους για να τα ξεπεράσετε.

Συμπερασματικά, το να παρακινήσετε ένα παιδί που αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με υπομονή, επιμονή και υποστηρικτικό περιβάλλον, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια νοοτροπία ανάπτυξης και μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

Θυμηθείτε, η επιτυχία δεν αφορά μόνο τα αποτελέσματα, αφορά επίσης την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων.


🆘Τέλος... και πρώτα από όλα!

τα παιδιά συνήθως φέρουν, μέσα από τις συμπεριφορές τους, τα συμπτώματα της οικογένειας ή τα προσωπικά μας μπλοκαρίσματα στην επιφάνεια της ψυχικής σκευής. Φανερώνουν μέσα από τις δυσκολίες τους, τα "κακώς κείμενα" της δομής της οικογένειας... Μην ξεχνάτε, λοιπόν, πως η προσωπική διερεύνηση και οι ερωτήσεις ( σε σχέση με τις αντοχές μας ) από εμάς τους γονείς προς τους εαυτούς μας είναι η πιο σημαντική διαδικασία ώστε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να αντέξουν και να μην τα παρατήσουν στην πρώτη προσπάθεια.






91 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page