Ο μικρός Ινδιάνος ήταν συνεχώς θυμωμένος. Το όνομα του άλλωστε τα έλεγε όλα… «το θυμωμένο κοχύλι»
Έτσι τον έλεγαν.
Προσπαθούσαν όλοι να του μιλήσουν αλλά εκείνος χοροπηδούσε πάνω κάτω σαν μικρό δαιμόνιο .
Ούρλιαζε.
Πέταγε κάτω πράγματα.
Έκανε διάφορα τέλος πάντων …
«έχω κάνει τα πάντα! Δεν με ακούει ποτέ! Και δεν πιάνει πια ούτε ο χορός της βροχής ούτε και οι τιμωρίες… σχεδόν τον φοβάμαι και το ίδιο και ο πατέρας του! Δεν μας ακούει!».
Αυτά έλεγε η μητέρα του και ο πατέρας του κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι και ανέμιζαν τα φτερά που είχε καρφώσει στα μαλλιά του.
🛟 Ώσπου μια μέρα … οι γονείς του Θυμωμένου κοχυλιού, κατάλαβαν πως η λύση δεν ήταν να ακούσει εκείνο τους γονείς του ΑΛΛΑ να ακούσουν οι γονείς του εκείνο🛟
Το να βοηθάμε τα παιδιά να διαχειριστούν τον θυμό τους είναι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας ως φροντιστών.
Ακολουθούν οδηγίες προς φροντιστές μικρών πλασμάτων :
1. Διδάξτε στο παιδί σας τα συναισθήματα: Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τι είναι ο θυμός και γιατί τον νιώθει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία, ιστορίες ή ταινίες για να τους δείξετε παραδείγματα χαρακτήρων που διαχειρίζονται τον θυμό τους με υγιή τρόπο.
2. Μοντέλο υγιεινών συμπεριφορών: Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους γονείς τους. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του θυμού, όπως να παίρνετε βαθιές αναπνοές, να πηγαίνετε μια βόλτα ή να μιλάτε με έναν φίλο.
3. Προσδιορίστε τα ερεθίσματα: Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίσει καταστάσεις ή γεγονότα που το θυμώνουν. Αυτό θα τους βοηθήσει να προβλέψουν τα συναισθήματά τους και να σχεδιάσουν πώς να τα διαχειριστούν.
4. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια αντί να δρα. Διδάξτε τα παιδιά να χρησιμοποιούν δηλώσεις όπως «αισθάνομαι θυμωμένος όταν…» αντί να κατηγορούν τους άλλους.
5. Προσφέρετε στρατηγικές αντιμετώπισης: Διδάξτε στο παιδί σας στρατηγικές για τη διαχείριση του θυμού του, όπως να μετράει μέχρι το 10, να κάνει ένα διάλειμμα ή να χρησιμοποιεί θετική αυτοομιλία.
6. Να είστε συνεπείς: Καθιερώστε σαφείς συνέπειες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πώς να διαχειρίζεται το θυμό του. (Σε άλλο κείμενο θα δούμε τη διαφορα της συνέπειας και της τιμωρίας)
7. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν ο θυμός του παιδιού σας παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του ή προκαλεί βλάβη στον εαυτό του ή στους άλλους, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η εξειδικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση θα βοηθήσει τοσο παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του όσο και εσάς ώστε να κατανοήσετε την πηγή τους…
Υγ( Και να θυμάστε, αν εμείς δεν κοιτάμε μέσα μας δεν θα το κάνουν ούτε τα παιδιά μας…)