loader image
StoryTellingHumans

StoryTellingHumans

storytellinghumans ψυχολογία ψυχοθεραπεία

Σε αφήνω να φύγεις, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχόδραμα και επεξεργασία του πένθους

Σε αφήνω να φύγεις, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχόδραμα και επεξεργασία του πένθους

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολύβουη πόλη, ζούσε μια γυναίκα. Η O ήταν μια ανθεκτική γυναίκα που πάντα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της ζωής κατάματα. Είχε μια φυσική ικανότητα να παραμένει δυνατή ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες. Ωστόσο, υπήρχε μια πρόκληση που η O δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει – την προσωπική της θλίψη.

Πριν από αρκετά χρόνια, η O είχε βιώσει μια τρομερή απώλεια. Η αγαπημένη της αδερφή, Λ, είχε φύγει από τη ζωή ξαφνικά σε ένα τραγικό δυστύχημα. Η Λ ήταν η έμπιστη, η καλύτερη φίλη και ο πυλώνας υποστήριξης της Ο. Η απουσία της άφησε ένα απερίγραπτο κενό στη ζωή της Ο και την κυρίευσε μια βαθιά αίσθηση θλίψης.

Από τη στιγμή που η Λ είχε φύγει από αυτόν τον κόσμο, η Ο επέλεξε να θάψει τη θλίψη της βαθιά μέσα στην καρδιά της. Πίστευε ότι φορώντας ένα γενναίο πρόσωπο και εστιάζοντας στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε να ξεπεράσει τον πόνο και να προχωρήσει. Πίστευε ότι το να δείξει ευάλωτη ή να επιτρέψει στον εαυτό της να θρηνήσει πλήρως θα ήταν σημάδι αδυναμίας.

Οι μέρες έγιναν μήνες και οι μήνες έγιναν χρόνια, ωστόσο η θλίψη της Ο παρέμενε κλειδωμένη, κρυμμένη από τον κόσμο και ακόμη και από τον εαυτό της. Φορούσε μια μάσκα δύναμης και παραμέρισε τα συναισθήματά της, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα προστατευόταν από περαιτέρω στενοχώρια.

Ωστόσο, η άλυτη θλίψη άρχισε να βαραίνει την Ο.

Ο πόνος που αρνιόταν να αναγνωρίσει είχε σιωπηλά υφάνει τον ιστό του σε κάθε πτυχή της ζωής της.

Μια μέρα, η O συνάντησε μια ομάδα υποστήριξης ατόμων που αντιμετώπιζαν απώλεια και θλίψη. Περίεργη αλλά και φοβισμένη, αποφάσισε να παρακολουθήσει μια συνεδρία, χωρίς να είναι σίγουρη για το τι να περιμένει. Όταν μπήκε στο δωμάτιο, την υποδέχτηκε μια ομάδα ατόμων που όλοι είχαν βιώσει τις δικές τους προσωπικές απώλειες.

Στο υποστηρικτικό και συμπονετικό περιβάλλον της ομάδας, η O άκουσε άλλους να μοιράζονται τις ιστορίες θλίψης και θεραπείας τους. Συγκινήθηκε από την ευαλωτότητα, τη δύναμή τους και τη σύνδεση που μοιράζονταν. Βαθιά μέσα της, η Ο συνειδητοποίησε ότι κι εκείνη κουβαλούσε ένα τεράστιο βάρος που έπρεπε να αναγνωριστεί και να απελευθερωθεί.

Με την ενθάρρυνση της ομάδας, η O άρχισε να μιλάει για τον θάνατο της αδερφής της και τον βαθύ αντίκτυπο που είχε στη ζωή της. Επέτρεψε στον εαυτό της να νιώσει τον πόνο, τη θλίψη και τη λαχτάρα που είχε καταπιεστεί για τόσο καιρό. Καθώς μοιραζόταν την ιστορία της, δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό της, ξεπλένοντας τα στρώματα των παγιδευμένων συναισθημάτων που την είχαν κρατήσει αιχμάλωτη.

Η ομάδα παρείχε έναν ασφαλή χώρο στην Ο να θρηνήσει ανοιχτά και αυθεντικά. Την άκουσαν, της πρόσφεραν υποστήριξη και την καθησύχασαν ότι τα συναισθήματά της ήταν αποδεκτά. Τη βοήθησαν να καταλάβει ότι το πένθος δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά απαραίτητο και φυσικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας.

Μέσω της θεραπευτικής ομάδας, η O ανακάλυψε επίσης διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης και θεραπευτικές τεχνικές για να τη βοηθήσει να περιηγηθεί στη θλίψη της.

Καθώς περνούσε ο καιρός, το θεραπευτικό ταξίδι της Ο συνεχίστηκε. Έμαθε να τιμά τη μνήμη της αδερφής της επιτρέποντας στον εαυτό της να θρηνήσει και να αισθανθεί την αγάπη που είχαν μοιραστεί. Ανακάλυψε ότι η αληθινή δύναμη έγκειται στο να αναγνωρίζεις και να δουλεύεις μέσα από τον πόνο αντί να τον καταπιέζεις.

Η θεραπευτική ομάδα έγινε σανίδα σωτηρίας για την O—μια κοινότητα ψυχών που κατανοούσαν τις ψυχές που πρόσφεραν ακλόνητη υποστήριξη, συμπόνια και ενσυναίσθηση. Μαζί, ξεκίνησαν ένα ταξίδι θεραπείας, με το κάθε άτομο να κουβαλά τη δική του μοναδική θλίψη αλλά ενωμένο από την κοινή κατανόηση της απώλειας.

Μέσα από τις εμπειρίες της στην ομάδα, η O ανακάλυψε τη δύναμη του να αγκαλιάζεις τη θλίψη, όχι ως ένα βάρος που πρέπει να κρυφτεί, αλλά ως μια μεταμορφωτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και βαθύτερη εκτίμηση για τη ζωή.

Συνειδητοποίησε ότι μόνο αντιμετωπίζοντας τη θλίψη της κατά μέτωπο θα μπορούσε να βρει γαλήνη και να συνεχίσει να ζει μια ζωή γεμάτη αγάπη και νόημα.

Έμαθε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να θρηνήσει, και αγκαλιάζοντας τον πόνο της, ανακάλυψε την ικανότητα μέσα της να θεραπεύει και να βρίσκει ξανά την ελπίδα.

Καθώς συνέχιζε το θεραπευτικό της ταξίδι, κουβαλούσε την αγάπη και τις αναμνήσεις της αδερφής της μέσα της, επιτρέποντάς τους να την εμπνεύσουν και να διαμορφώσουν την ανάπτυξή της.

Σε μια κομβική συνεδρία ψυχοδράματος, η O επέλεξε να δημιουργήσει ένα συμβολικό τελετουργικό αποχαιρετισμού. Περιτριγυρισμένη από την ομάδα, σκηνοθέτησε μια τελετή για να τιμήσει την αδερφή της και να την αποχαιρετήσει με αγάπη. Μέσα από αυτό το τελετουργικό, η O αναγνώρισε ότι η φυσική παρουσία της αδερφής της δεν ήταν πλέον μαζί της, αλλά η αγάπη και οι αναμνήσεις της θα έμειναν για πάντα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η O εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον χρόνο που πέρασαν μαζί. Ελευθέρωσε την προσκόλλησή της στον πόνο και τη λύπη που την είχαν καταβροχθίσει, επιτρέποντας στον εαυτό της να αγκαλιάσει την ομορφιά των αναμνήσεων που μοιράζονταν ότι εκείνη ζούσε.

Μέσα από το ψυχόδραμα, η O ανακάλυψε επίσης νέους τρόπους για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της αδερφής της. Άρχισε να ενσωματώνει τελετουργίες και δραστηριότητες στη ζωή της που τιμούσαν το πνεύμα της αδερφής της και γιόρταζαν τον δεσμό τους.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το άναμμα ενός κεριού σε σημαντικές επετείους, την αφιέρωση χρόνου με την οικογένεια και τους φίλους ώστε να αναπολήσουν και να μοιραστούν ιστορίες ή να εμπλακούν σε δραστηριότητες που συνήθιζαν να απολαμβάνουν μαζί.

Ενώ ο πόνος της απώλειας θα ήταν πάντα μέρος της, η Ο ανακάλυψε ότι αν θα επέτρεπε στην αδελφή της να «φύγει», θα μπορούσε να βρει θεραπεία, εσωτερική γαλήνη και τη δύναμη να ζήσει μια ουσιαστική και γεμάτη ζωή.

Η ομαδική θεραπεία

Η ομαδική θεραπεία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματα και τις προκλήσεις τους με άλλους.

Αυτό το μοίρασμα μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση του ανήκειν και να ανακουφίσει τα συναισθήματα απομόνωσης.

Σε ένα περιβάλλον ομαδικής θεραπείας, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη τους ανοιχτά και να λάβουν υποστήριξη τόσο από τον θεραπευτή όσο και από άλλα μέλη της ομάδας.

Η ομάδα γίνεται ένας ασφαλής χώρος όπου τα άτομα μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες, τις αναμνήσεις και τον πόνο που σχετίζονται με την απώλειά τους.

Το να ακούμε τις εμπειρίες των άλλων και να παρακολουθούμε τις στρατηγικές αντιμετώπισης τους μπορεί να προσφέρει προοπτική, ιδέες και ελπίδα για θεραπεία.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους που έχουν περάσει από παρόμοιες εμπειρίες, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, συμπόνια και μια ευρύτερη κατανόηση της δικής τους διαδικασίας θλίψης. Μπορούν να μάθουν ο ένας από τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του άλλου, να λάβουν ανατροφοδότηση και να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές στο ταξίδι της θλίψης τους.

Τα μέλη μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, να μοιράζονται στρατηγικές αντιμετώπισης και να προσφέρουν ανακούφιση το ένα στο άλλο σε δύσκολες στιγμές. Η δυναμική της ομάδας μπορεί επίσης να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη, καθώς τα άτομα γίνονται μάρτυρες της προόδου και της ανθεκτικότητας των άλλων και αποκτούν έμπνευση για τη δική τους θεραπεία.

Ο θεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και δομημένο περιβάλλον, να διευκολύνει τις συζητήσεις, να παρέχει καθοδήγηση και να διασφαλίσει ότι η ομάδα παραμένει ένας χώρος υποστήριξης και σεβασμού για όλους τους συμμετέχοντες.

Εκτός από την παροχή υποστήριξης και αίσθησης κοινότητας, η ομαδική ψυχοθεραπεία όπως σε άλλα θέματα έτσι και στο πένθος και την απώλεια προσφέρει πολλά οφέλη:

1. Κανονικοποίηση: Η ομαδική θεραπεία βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν ότι οι αντιδράσεις και τα συναισθήματά τους θλίψης είναι φυσιολογικές απαντήσεις στην απώλεια. Βλέποντας άλλους να περνούν παρόμοιες εμπειρίες επικυρώνει τα δικά τους συναισθήματα και μειώνει τα συναισθήματα απομόνωσης .

2. Επικύρωση και ενσυναίσθηση: Τα μέλη της ομάδας μπορούν να παρέχουν ενσυναίσθηση και κατανόηση με τρόπους που άλλοι που δεν έχουν βιώσει απώλεια μπορεί να δυσκολευτούν. Η κοινή χρήση ιστοριών και συναισθημάτων με άλλους που καταλαβαίνουν πραγματικά τον πόνο της θλίψης μπορεί να είναι απίστευτα παρηγορητική.

3. Πολλαπλές οπτικές γωνίες: Σε ένα ομαδικό περιβάλλον, τα άτομα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη θλίψη και την απώλεια. Αυτό μπορεί να διευρύνει την κατανόησή τους για τη διαδικασία του πένθους και να τους εκθέσει σε διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης και ιδέες που μπορεί να μην έχουν εξετάσει από μόνοι τους.

4. Συναισθηματική έκφραση: Η ομαδική θεραπεία προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για τα άτομα να εκφράσουν και να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους που σχετίζονται με τη θλίψη. Μέσω της κοινής χρήσης των ιστοριών τους και της συμμετοχής σε συζητήσεις, οι συμμετέχοντες μπορούν να απελευθερώσουν συγκρατημένα συναισθήματα, να επεξεργαστούν το πένθος τους και να βρουν πιο υγιείς τρόπους να τα βγάλουν πέρα.

5. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Η ομαδική θεραπεία μπορεί να διδάξει στα άτομα πολύτιμες δεξιότητες αντιμετώπισης και τεχνικές για τη διαχείριση του πένθους τους. Οι θεραπευτές μπορούν να διευκολύνουν τις συζητήσεις για αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, να παρέχουν καθοδήγηση για την αυτοφροντίδα και να προσφέρουν εργαλεία για τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων και την πλοήγηση στη ζωή μετά την απώλεια.

6. Ανάπτυξη και ανθεκτικότητα: Η ενασχόληση με την ομαδική θεραπεία μπορεί να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Παρακολουθώντας την πρόοδο και την ανθεκτικότητα των άλλων μελών της ομάδας μπορεί να εμπνεύσει τα άτομα να βρουν τη δική τους δύναμη και ελπίδα για το μέλλον. Η δυναμική της ομάδας παρέχει ευκαιρίες για αμοιβαία υποστήριξη και ενθάρρυνση, καλλιεργώντας μια αίσθηση ελπίδας και δυνατότητας.

Συνολικά, η ομαδική ψυχοθεραπεία σε σχέση με το πένθος και την απώλεια μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή και μεταμορφωτική εμπειρία θεραπείας.

Ομαδική ψυχοθεραπεία και ψυχόδραμα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του πένθους και της απώλειας μέσα σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Όταν συνδυάζονται, μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή θεραπευτική εμπειρία που προάγει τη θεραπεία, την κατανόηση και την ανάπτυξη.

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, τα άτομα έρχονται μαζί με άλλους που έχουν βιώσει παρόμοιες απώλειες για να μοιραστούν το ταξίδι θλίψης τους.

Το ψυχόδραμα, ως θεραπευτική τεχνική, μπορεί να ενσωματωθεί στην ομαδική θεραπεία για την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης. Μέσα από το ψυχόδραμα, τα άτομα μπορούν να σκηνοθετήσουν σκηνές, να παίξουν ρόλους και να συμμετάσχουν σε συμβολικές αναπαραστάσεις των εμπειριών θλίψης τους. Αυτό επιτρέπει μια βαθύτερη εξερεύνηση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων, των αναμνήσεων και των συγκρούσεων που σχετίζονται με την απώλεια. Το ψυχόδραμα μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν νέες ιδέες, να επεξεργαστούν άλυτα συναισθήματα και να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσουν και να απελευθερώσουν τη θλίψη τους.

Ο συνδυασμός ομαδικής ψυχοθεραπείας και ψυχοδράματος προσφέρει μοναδικά οφέλη για τη θλίψη και την απώλεια:

1. Κοινές εμπειρίες: Τα μέλη της ομάδας μπορούν να συσχετιστούν το ένα με τις εμπειρίες του άλλου, καλλιεργώντας μια αίσθηση σύνδεσης . Αυτή η κοινή κατανόηση μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα απομόνωσης και να προσφέρει άνεση γνωρίζοντας ότι άλλοι έχουν περάσει από παρόμοιους αγώνες.

2. Συναισθηματική έκφραση: Το Ψυχόδραμα παρέχει μια δημιουργική διέξοδο στα άτομα να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους που σχετίζονται με τη θλίψη. Ενσαρκώνοντας διαφορετικούς ρόλους και σκηνές, οι συμμετέχοντες μπορούν να αξιοποιήσουν τα συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

3. Εξερεύνηση ανεπίλυτων ζητημάτων: Το Ψυχόδραμα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν ανεπίλυτα ζητήματα, συγκρούσεις ή ημιτελείς εργασίες που σχετίζονται με την απώλεια. Μέσω του παιχνιδιού ρόλων και της συμβολικής αναπαράστασης, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για το ταξίδι της θλίψης τους και να εργαστούν προς την επίλυση και την αποδοχή.

4. Υποστήριξη και ανατροφοδότηση από ομοτίμους: Η ομαδική θεραπεία προσφέρει ένα υποστηρικτικό δίκτυο ατόμων που μπορούν να παρέχουν ενσυναίσθηση, υποστήριξη και ανατροφοδότηση.

5. Προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα: Ο συνδυασμός ομαδικής θεραπείας και ψυχοδράματος προάγει την προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Μέσω της ομαδικής διαδικασίας και της εξερεύνησης των εμπειριών πένθους, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας, να μάθουν νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να βρουν δύναμη στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της θλίψης και της απώλειας.

Σαν επίλογος…

Είναι σημαντικό να συμμετέχετε σε ομαδική ψυχοθεραπεία και ψυχόδραμα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου επαγγελματία ψυχικής υγείας με εμπειρία σε αυτούς τους τρόπους. Ο θεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή και δομημένο χώρο, να διευκολύνει τη θεραπευτική διαδικασία και να εξασφαλίσει τη συναισθηματική ευημερία όλων των συμμετεχόντων.

Συνολικά, ο συνδυασμός ομαδικής ψυχοθεραπείας και ψυχοδράματος μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή και μεταμορφωτική εμπειρία σε άτομα που θρηνούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, προσφέροντας υποστήριξη, συναισθηματική έκφραση, εξερεύνηση, σύνδεση με συνομηλίκους, προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα απέναντι στη θλίψη και την απώλεια.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ομαδική θεραπεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους ή για κάθε στάδιο της διαδικασίας πένθους. Μερικά άτομα μπορεί να προτιμούν ή να ωφελούνται περισσότερο από την ατομική θεραπεία, ενώ άλλα μπορεί να βρουν χρήσιμο συνδυασμό ατομικής και ομαδικής θεραπείας. Η επιλογή της μορφής θεραπείας θα πρέπει να βασίζεται στις προτιμήσεις, τις ανάγκες και την ετοιμότητα του ατόμου να συμμετάσχει σε ένα ομαδικό περιβάλλον.

Μοιράσου αυτό το άρθρο!

Το βιβλίο μου..

Newsletter

    Τελευταία άρθρα

    Θετική σκέψη Ψυχική υγεία Οικογένεια Αγάπη Έντονα συναισθήματα Ψυχοσύνθεση
    Θετική σκέψη Ψυχική υγεία Οικογένεια Αγάπη Έντονα συναισθήματα Ψυχοσύνθεση
    ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ...

    Εγγραφείτε στο Newsletter του StoryTellingHumans

    Γίνετε μέλος της κοινότητας του StoryTellingHumans για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενδιαφέροντα άρθρα & χρήσιμες συμβουλές για το πως θα βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, τις σχέσεις σας με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν & γενικότερα την καθημερινότητά σας!

      Σουζάνα Παπαφάγου - Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
      ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

      Προγραμματίστε το ραντεβού σας


      Σουζάνα Παπαφάγου - Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
      Σουζάνα Παπαφάγου
      Κλινική - Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

      Γεια σου! Είμαι η Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια για ομάδες, οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

      Πως μπορώ να σε βοηθήσω;
      Ας μείνουμε σε επαφή..

      Newsletter

        Σουζάνα Παπαφάγου - Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
        ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

        Προγραμματίστε το ραντεβού σας


        Σουζάνα Παπαφάγου - Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
        Σουζάνα Παπαφάγου
        Κλινική - Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

        Γεια σου! Είμαι η Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια για ομάδες, οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

        Πως μπορώ να σε βοηθήσω;
        Ας μείνουμε σε επαφή..

        Newsletter

          ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

          Γνωρίστε τον Πολυπόδαρο!

          Ένα βιβλίο-παιχνίδι γεμάτο περίεργα πλασματάκια, αριθμούς, κρυψώνες και χρώματα, που εισάγει τα πολύ μικρά παιδιά στις έννοιες της αίσθησης του εαυτού στον χώρο ενισχύοντας παράλληλα την πίστη τους στη φιλία και στη συνεργασία.

          Σουζάνα Παπαφάγου

          εκδοσεις πατακη

          «Ένας άνθρωπος που έχει ακούσει ιστορίες αλλά και που έχουν ακούσει τις ιστορίες του, θα καταφέρει να έχει εμπιστοσύνη στους γύρω του, στον εαυτό του, θα σέβεται τον χώρο τον δικό του αλλά και των άλλων. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς τόπους ώστε να ζωντανέψουμε, να διερευνήσουμε, να αφηγηθούμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει την ψυχική μας σκευή»

          Σουζάνα Παπαφάγου