top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέα

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟΞΙΚΟ

Ήταν γραμμένο με μεγάλα γράμματα,

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΟΞΙΚΟ!

Η Α έκανε πως δεν το έβλεπε, ίσως και να μην το είχε δεί.

Κάθησε πάνω στο βαρέλι με την προειδοποιητική φράση και άνοιξε την τσάντα της. κουβαλούσε μέσα πάντα τις φωτογραφίες των τελευταίων τους συναντήσεων. Εύφλεκτο υλικό και μαζί με το τοξικό κάναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Θα έμενε εκεί για πολύ, πίστευε πως δεν είχε κάπου αλλού να πάει και αλήθεια, μέσα της ο μόνος δρόμος ήταν να επιστρέψει στο σπίτι τους.

Το σπίτι τους, ήταν άραγε ποτέ δικό τους ή ήταν το σπίτι του καθενός ξεχωριστά;

Η Α για πρώτη φορά άρχισε να αισθάνεται πως δεν έβλεπαν με τα ίδια μάτια το τοπίο, και πάλι όμως η όρασή της θάμπωνε, βλέπεις είχε πρόσφατα ξεκινήσει να βλέπει και μέσα από τα δικά της μάτια.

Το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρο, όχι όμως ακόμα σε εκείνη... Καθώς διαχωριζόταν από εκείνον και άρχισε να έχει την αίσθηση του εαυτού της, τόσο εκείνος γινόταν σαν αυτό εκεί το βαρέλι...

Θα κατάφερνε να το δει αυτό άραγε η Α;

θα προλάβαινε να σηκωθεί και να φύγει τρέχοντας;

Θα άντεχε άραγε την μοναξιά που βιώνει εκείνος που βλέπει ξαφνικά με τα δικά του μάτια μετά από χρόνια που κοιτούσε τον κόσμο μέσα από εκείνα τα δανεικά;

Και αν τα δανεικά είναι ενός τοξικού ανθρώπου ; Τότε η αντίθεση είναι μεγάλη, ποιον να πιστέψει... εκείνον και τα μάτια του ή τον «νεογέννητό»της εαυτό και τα απαίδευτα νέα της μάτια;

Μια τοξική σχέση είναι μια σχέση στην οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι συμπεριφέρονται με τρόπο επιβλαβή για τον άλλο.

Πρόκειται για μια σχέση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, σωματική ή ψυχική κακοποίηση, χειραγώγηση και έλεγχο.

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα εμπλεκόμενα άτομα και να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχολογικές βλάβες ενώ μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και να προέλθουν από διαφορετικούς ανθρώπους της ζωής μας... από έναν σύντροφο έως έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Στις ερωτικές σχέσεις, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ζήλιας, της κτητικότητας και της συναισθηματικής ή σωματικής κακοποίησης.

Στις φιλίες, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει κουτσομπολιά, πισώπλατα μαχαιρώματα και χειραγώγηση.

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι η έλλειψη σεβασμού.

Εάν ο ένας σύντροφος δεν σέβεται τον άλλο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα δυσπιστίας. Η ασεβής συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει την υποτίμηση, την προσβολή ή τον χλευασμό του άλλου. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το να αγνοούνται τα συναισθήματα ή οι ανάγκες μας και να μην λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μας. Ένα άλλο σημάδι μιας τοξικής σχέσης είναι η ελεγκτική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων ή των κοινωνικών συναναστροφών μας, τον έλεγχο του τηλεφώνου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη λήψη αποφάσεων εκμέρους μας. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος και μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα παγίδευσης ή ελέγχου.

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν από χειραγώγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικό εκβιασμό, ενοχές ή παιχνίδια μυαλού. Η χειριστική συμπεριφορά μπορεί να είναι πολύ επιζήμια και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα σύγχυσης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση είναι επίσης κοινά σημάδια μιας τοξικής σχέσης.

Η σωματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει χτυπήματα, χαστούκια ή σπρωξίματα, ενώ η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει λεκτική κακοποίηση, όπως φωνές, φωνές και εκφοβισμό.

Για να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια της τοξικής συμπεριφοράς και να αναλάβετε δράση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους ή την οικογένεια, να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο ή να τερματίσετε τη σχέση εντελώς.

ΥΓ1(Εάν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ψυχική και σωματική υγεία.)


ΥΓ2(Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, την εξάσκηση της αυτοφροντίδας και την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.)125 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page