top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέα

«ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΩΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΜΕΤΡΩ ΞΑΝΑ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ» (θεραπεία ζεύγους)

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια πολυσύχναστη πόλη, ζούσε ένα ζευγάρι. Ας τους πούμε Χ και Ν. Ήταν μαζί πολλά χρόνια, η ιστορία τους ήταν γεμάτη γέλια, περιπέτειες και αμέτρητα κοινά όνειρα. Ωστόσο, όπως κάθε σχέση, έτσι και η δική τους είχε πολλές προκλήσεις.

Μετά από πολλά καλοκαίρια, βρέθηκαν μόνοι στο μεγάλο σπίτι των διακοπών, τα παιδιά τους μπορεί να έκαναν διακοπές μαζί τους αλλά είχαν πια μπει στην εφηβεία και έτσι η δυναμική της οικογένειας είχε αλλάξει. Ενώ όμως θα μπορούσαν να απολαύσουν ο ένας τον άλλο και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που είχαν περάσει τότε, που ήταν ανύπαντροι ακόμα στο νησί, εκείνοι βίωναν ένα τεράστιο κενό.

Κάπως σαν να είχε σχηματιστεί ανάμεσά τους ένα τεράστιο στόμα που καταβρόχθιζε τα πάντα μα δεν χόρταινε ποτέ. Δεν είχαν φροντίσει την σχέση τους όλα αυτά τα χρόνια, είχαν φροντίσει να είναι όπως πρέπει ως γονείς όχι όμως ως ζευγάρι. Ήταν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο... Ένα πρωινό, καθώς η Χ μάζευε τα πράγματα από την σοφίτα βρήκε κάποιες παλιές φωτογραφίες, μέσα σε εκείνες ήταν μια αγαπημένη τους...δεν φαινόντουσαν τα σώματα τους παρά μόνο τα πόδια τους, ήταν ξαπλωμένοι πάνω στο πίσω μέρος του αγροτικού του πατέρα του Ν και μετρούσαν τα άστρα. «Ως τον ουρανό σε αγαπώ» της έλεγε ο Ν ... «όσο όλα τα άστρα θα είναι τα φιλιά μου» του απαντούσε εκείνη.

Κατέβηκε με δάκρυα στα μάτια, τον βρήκε στην μεγάλη άδεια βεράντα να διαβάζει το βιβλίο του, του έδειξε την φωτογραφία και έκατσε δίπλα του. «Θέλω να ξανασμίξουμε, σε αγαπώ» του είπε , «ως τον ουρανό και ακόμα πιο πολύ» απάντησε εκείνος συγκινημένος. Αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό προκειμένου να συζητήσουν και να βάλουν σε μια σειρά διάφορα θέματα που τους απομάκρυναν και τους δυσκόλευαν στη σχέση τους προκειμένου το στόμα εκείνο το αχόρταγο να πάψει να καταβροχθίζει τα πάντα.ΈΝΑ χρόνο μετά το ταξίδι τους στην ψυχοθεραπεία όχι μόνο είχε σώσει τη σχέση τους αλλά την είχε κάνει πιο δυνατή από ποτέ. Βέβαια, γνώριζαν ότι η ζωή θα συνέχιζε να φέρνει τις προκλήσεις της, αλλά τώρα είχαν τα εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουν μαζί, χέρι-χέρι, θεραπεύοντας ο ένας την καρδιά του άλλου με κατανόηση, ενσυναίσθηση και ακλόνητη αγάπη.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους, που συχνά αναφέρεται ως θεραπεία ζεύγους ή συμβουλευτική γάμου, είναι μια εξειδικευμένη μορφή θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να ενισχύουν τη σχέση τους και να προάγουν τη συναισθηματική ευεξία. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις είναι περίπλοκες και επιδιώκει να παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα ζευγάρια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τη βελτίωση της επικοινωνίας και την ενίσχυση της οικειότητας.


Οι σχέσεις, ακόμα και οι πιο στενές και αφοσιωμένες, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα. Οι κοινές προκλήσεις περιλαμβάνουν διαταραχές επικοινωνίας, συγκρούσεις, απιστία, ζητήματα εμπιστοσύνης, σεξουαλικά προβλήματα και διαφορετικές προσδοκίες για το μέλλον. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική δυσφορία, απογοήτευση και αίσθημα απελπισίας.


Ένας εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών χρησιμεύει ως οδηγός, μεσολαβητής και διευκολυντής της αλλαγής. Παρέχει έναν μη επικριτικό χώρο όπου και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι να παίρνει θέση, αλλά να βοηθά το ζευγάρι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων του.


Η θεραπευτική διαδικασία ξεκινά συνήθως με μια φάση αξιολόγησης όπου ο θεραπευτής συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του ζευγαριού, τα προβλήματα που παρουσιάζουν και τις ατομικές τους ανάγκες και στόχους. Αυτή η φάση βοηθά τον θεραπευτή να προσαρμόσει τη θεραπευτική προσέγγιση στις συγκεκριμένες ανάγκες του ζευγαριού.


Μια σημαντική εστίαση της ψυχοθεραπείας ζευγαριού είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας. Τα ζευγάρια μαθαίνουν αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, όπως ενεργητική ακρόαση, έκφραση αναγκών και συναισθημάτων χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλο μαθαίνοντας να επικυρώνουν τις απόψεις ο ένας του άλλου.


Τα ζευγάρια συχνά φέρνουν μακροχρόνιες συγκρούσεις στη θεραπεία. Οι θεραπευτές παρέχουν τεχνικές για την εποικοδομητική επίλυση διαφορών, την εξεύρεση συμβιβασμών και τη διαχείριση του θυμού και της απογοήτευσης.


Η ψυχοθεραπεία βοηθά τα ζευγάρια να επανασυνδεθούν συναισθηματικά διερευνώντας τα τρωτά σημεία τους και εκφράζοντας τις πιο εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αναζωπυρώσει την οικειότητα και τη στοργή.


Κάθε ζευγάρι έχει διαφορές, είτε σε αξίες, ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά τα ζευγάρια να μάθουν να ενστερνίζονται και να σέβονται αυτές τις διαφορές αντί να τους επιτρέπει να γίνουν πηγές διαμάχης.


Για πολλά ζευγάρια, η ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης ή η αναζωπύρωση της οικειότητας είναι κεντρικός στόχος. Η ψυχοθεραπεία παρέχει εργαλεία για να διορθώσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να αναζωπυρώσει τη σωματική και συναισθηματική οικειότητα.


Οι θεραπευτές συχνά αναθέτουν εργασίες για το σπίτι και ασκήσεις που τα ζευγάρια μπορούν να εξασκήσουν μεταξύ των συνεδριών. Αυτές οι ασκήσεις ενισχύουν νέες δεξιότητες και γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας ζεύγους μπορεί να είναι μόνιμα και θετικά. Πολλά ζευγάρια αναφέρουν βελτιωμένη επικοινωνία, καλύτερη επίλυση συγκρούσεων, αυξημένη συναισθηματική οικειότητα και βαθύτερη κατανόηση μεταξύ τους. Αν και δεν μπορούν να σωθούν όλες οι σχέσεις, η θεραπεία συχνά παρέχει στα ζευγάρια την δυνατότητα να δουν καθαρά και να προβληματιστούν θετικά σχετικά με τις επιλογές τους, είτε πρόκειται για μια πιο δυνατή, πιο υγιή σχέση είτε για έναν φιλικό χωρισμό, λειτουργικό διαζύγιο, προκειμένου να συνεχιστεί η επιμέλεια και η από κοινού ανατροφή των παιδιών.


Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις σχέσεις τους. Προσφέρει έναν ασφαλή και δομημένο χώρο για τα ζευγάρια να εργαστούν πάνω στα ζητήματά τους, να μάθουν νέες δεξιότητες και να βρουν δρόμους για μεγαλύτερη συναισθηματική ολοκλήρωση. Καθώς οι σχέσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ζωής μας, ο θετικός αντίκτυπος της ψυχοθεραπείας ζευγαριών εκτείνεται πολύ πέρα από την αίθουσα θεραπείας, συμβάλλοντας σε πιο υγιή, πιο ευτυχισμένα άτομα και οικογένειες.

68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page