Ως γονείς, όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένα, υγιή και επιτυχημένα στη ζωή τους.
Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να μην ξέρουμε πώς να καθοδηγούμε τα παιδιά μας και να τους παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζονται για να θέσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους. (Εδώ βέβαια υπάρχουν και όρια και παγίδες…αλλα θα επανέλθουμε)
Μια προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών της οποίας η θέση δυναμώνει τα τελευταία χρόνια, είναι η θετική γονεϊκότητα.
Η θετική ανατροφή\γονεϊκότητα των παιδιών είναι μια προσέγγιση που εστιάζει στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τα παιδιά μας μέσω θετικής επικοινωνίας, ενθάρρυνσης και επίλυσης προβλημάτων.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την εφαρμογή θετικής ανατροφής των παιδιών.
Εστιάστε στα θετικά: Αντί να επισημάνουμε πάντα τι κάνει το παιδί μας λάθος, ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στα θετικά πράγματα που κάνει.
Θέστε ξεκάθαρα όρια: Τα παιδιά χρειάζονται δομή και συνέπεια στη ζωή τους. Ο καθορισμός σαφών ορίων και προσδοκιών από εμάς, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τι αναμένουμε από εκείνα και ποιες συμπεριφορές τους δεν είναι αποδεκτές.
Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση: Όταν το παιδί μας μιλάει, ας του δώσουμε την πλήρη προσοχή σας. Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν χωρίς να διακόπτουμε ή να απορρίπτουμε τα συναισθήματά τους. Αυτό θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μια ισχυρή βάση εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας.
Χρησιμοποιήστε θετική πειθαρχία: Η πειθαρχία είναι σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τιμωρητική. Η θετική πειθαρχία επικεντρώνεται στο να διδάξει στα παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές. (ακολουθεί σύντομα άρθρο σχετικά με την θετική πειθαρχία)
Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων: Αντί να λύνουμε πάντα τα προβλήματα για το παιδί μας, ας το ενθαρρύνουμε ώστε να βρει τις δικές του λύσεις. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει κριτική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που θα το εξυπηρετεί σε όλη του τη ζωή.
Γίνετε μοντέλο θετικής συμπεριφοράς: Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους ανθρώπους γύρω τους. Εάν θέλουμε το παιδί μας να επιδεικνύει θετική συμπεριφορά, πρέπει να το δει από εμάς! Εμείς θα δείξουμε στο παιδί μας τι σημαίνει να είσαι ευγενικός, να δράς με σεβασμό και με συμπόνια.
Η θετική γονεϊκότητα των παιδιών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να εφαρμοστεί.
Ωστόσο, τα οφέλη της είναι ξεκάθαρα. Αυτό που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο έχει να κάνει με όσα κουβαλάμε μέσα μας εμείς οι γονείς και χάνουμε την υπομονή μας (και εδώ αν ενεργοποιηθούν και οι ενοχές μας και πάρουν το σκήπτρο, τότε σίγουρα θα χάσουμε
«το παιχνίδι»). Αν καταφέρουμε, όμως, να έρθουμε σε επαφή με τα… όχι και τόσο θετικά κομμάτια μας, αν καταφέρουμε να τα αποδεχτούμε, τότε αυτό θα είναι πολύ θετικό…και αυτό θα οδηγήσει και σε ένα θετικό γονεϊκό περιβάλλον. Και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα θετικό γονεϊκό περιβάλλον τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και να έχουν ισχυρότερες σχέσεις με τους γονείς τους αλλά και με τους άλλους γύρω τους.
SOS 🛟
Η θετική γονεϊκοτητα δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σπουδάσουμε και να εκπαιδευτούμε… είναι μια στάση ζωής… πρώτα από όλα θα πρεπει να την εφαρμόσουμε στους εαυτούς μας… στο παιδί που κουβαλάμε μέσα μας!
Και επειδή είναι εύκολο να χάσουμε το νόημα… η θετική γονεϊκοτητα μπορεί να γίνει εμμονική και ενοχική καθημερινότητα…
θα πρότεινα να μην ακολουθούμε κατά γράμμα κάτι που μας επιβάλουν ως “αυτό είναι το σωστό για το παιδί” … θα πρέπει πρώτα να διερωτηθούμε σε σχέση με τις δικές μας αντοχές και δυνατότητες και να φροντίσουμε να είμαστε “φροντισμένοι” μέσα μας προκειμένου να είμαστε με τη σειρά μας φροντιστές των παιδιών μας!
(Θα επανέλθω σύντομα!)